Otroška folklorna skupina

Ekipa na državnem srečanju otroških folklornih skupin v Majšperku, 2018

Folklorna skupina

Folklorna skupina KD Vidovo je sodelovala na CIOFF festivalu v Romuniji

Gledališče Vidovo

Gledališče Vidovo s komedijo Tašča.com

Folklorna skupina veteranov

Koledar dogodkov

Letošnji festival ŠENTFOLK 2019 bo potekal med 19. in 22. septembrom 2019 v Grosuplju, Ivančni Gorici, Trebnjem, Žužemberku, Višnji gori in v Šentvidu pri Stični.

Folklorni festival z namenom predstavitve naše folklorne kulturne dediščine in folklornih plesov plesalcev iz tujine. Predstavitev lokalne hrane in lokalnih znamenitosti in promocija krajev Osrednjeslovenske in Dolenjske regije.  

Zabeležite si datum in se udeležite petkovih in sobotnih prireditev ter našega osrednjega dogodka festivala, ki bo v soboto, 21. septembra 2019 ob 19.00 uri v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. Predstavitvi živahnih korakov plesalcev iz Moldavije, Ukrajine Srbije in Slovenije bo sledilo druženje ob lokalnih dobrotah in glasbi.

 Okvirni program festivala: 

Grosuplje,

OŠ Luisa Adamiča

 

Petek 20.9.2019:

19:00-22:00

»Mednarodni folklorni večer«

nastopi tujih skupin v OŠ Luisa Adamiča v Grosupljem, vključno s FS Sv. Mihael iz Grosuplja

Ivančna Gorica

 

Sobota 21.9.2019:

9.00- 11.00

»Folklorni dan na tržnici«

otroške delavnice,  povorka in nastop vseh skupin na tržnici (tuje skupine, gostiteljici in otroške skupine iz občine Ivančna Gorica)

Trebnje, Žužemberk, Višnja gora

Sobota 21.9.2019:

12:30 - 14.30

nastop posamezne tuje skupine v različnih krajih

Šentvid pri Stični,

Dom kulture

Sobota 21.9.2019:

19:00 - 22.00

»Osrednja prireditev festivala ŠENTFOLK 2019«

nastop vseh tujih skupin, vključno s gostiteljico FS Vidovo Kulturnega društva Vidovo

 

Organizator festivala: Folklorna skupina VIDOVO pod okriljem Kulturnega društva VIDOVO

Pri organizaciji sodelujejo: Folklorna skupina Sv. Mihael iz Grosuplja in Občina Ivančna Gorica

 

Za več informacij o festivalu obiščite spletno stran http://www.kd-vidovo.si/sentfolk.

Otroška folklorna skupina VIDOVO iz Šentvida pri Stični je za dolgoletno aktivno delovanje in izjemne dosežke na področju ohranjanja slovenskega ljudskega izročila 7.2.2019 na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku prejela Jurčičevo plaketo za skupino.

Slike iz prireditve si lahko ogledate na https://m.ivancna-gorica.si/kulturni-praznik-2019/ (avtor:Gašper Stopar)

 

banner jpg

Med 23. in 25. novembrom 2018 se je v različnih krajih Osrednjeslovenske regije ponovno odvijal mednarodni folklorni festival ŠENTFOLK 2018. Osrednja prireditev je bila v soboto 24.11.2018 ob 19.00 v Domu kulture v Šentvidu pri Stični.  

Poleg gostiteljske folklorne skupine iz Kulturnega društva Vidovo iz Šentvida pri Stični, so se predstavile še skupine iz Poljske, Italije, Hrvaške ter skupina iz Bovca. 

Skupina »Hajduki« iz Poljske je bila ustanovljena leta 1968 v kraju Oświęcim in je od leta 2020 član poljkega združenja CIOFF. »Hajduki« je medgeneracijska skupina, ki že 47 let deluje v Kulturnem centru Oświęcim. Skupino sestavlja skoraj 100 plesalcev: otroci, mladostniki, odrasli in veterani, torej člani med 4 in 67 leti starosti. Skupina je razdeljena na štiri plesne skupine (Mini Hajduki, Little Hajduki, umetniška skupina, skupina veteranov in folklorni ansambel). Ansambel je v svoji karieri igral po celotni Poljski in številnih EU državah:  Nemčija (1974), Češkoslovaška (1976), Belgija (1979), Madžarska (1985), Francija- Dijon (1987), Nemčija-Kerpen (1996 and 1998), Makedonija (2000), Latvija (2001), Rusija (2002), Hrvaška (2002). Septembra 2005 je skupina "Hajduki" sodelovala na Folklornem festivalu v Turčiji, decembra istega leta pa so nastopali v Nemčiji- Kerpen. Leta 2008 je skupina nastopila na Slovaškem, v 2010 pa so imeli koncert v kraju Breisach v Nemčiji ter v kraju Arezzo v Italiji. Leta 2013 je skupina »Hajduki« sodelovala na Evrazijskem folklornem festivalu v Istambulu v Turčiji. V zadnjih letih pa bolj nastopa po Latviji in Bolgariji. Leta 2016 so imeli priložnost sodelovati na Svetovnem folklornem festivalu v kraju Cori v Italiji.

Njihovi spleti so natančni prikaz karakteristik tradicionalnih plesov in pesmi poljskih regij s čimer zagotavljajo, da se gledalci neposredno spoznajo z njihovo kulturo. Repertoar skupine zajema poljske folklorne plese, kot so poloneza z mazurko in kouiaviak z oberko (oba sta tradicionalna plesa) ter plese iz poljskih regij, kot so Krakow, Żywiec, Rzeszów, Lublin, Opoczno, Kujawy, Nowy Sącz in Kurpie. Skupina tudi izvaja glasbene točke, in sicer »pesmi stare Varšave« in mazurka iz »Halke« (opera Stanislava Moniuszka). Vsak nastop, ki ga izvedejo, je radosten in gledalce popelje v drugo obdobje. Plesalci, ki imajo neverjetne plesne sposobnosti, odlično prikazujejo karakter in posebnost posameznega plesa, tako da občinstvo, ki ne razume poljskega jezika, popolnoma razume sporočilo posameznega spleta. 

Italijanska skupina "Stelutis di Udin" je bila ustanovljena leta 1977, zahvaljujoč volji, zavezanosti in ljubezni do furlanske dežele Maria Montagnoli, ki je bil živahen animator dejavnosti starodavne vasi Videm v Via Pracchiuso. Od ustanovitve do danes je skupina prevzela zavezanost in odgovornost za uresničevanje, ohranjanje in razširjanje plesov, pesmi in glasbe njihove regije ali kulturne dediščine, v kateri je prpoznan vsak furlanec. Kostum, plesi in ljudske pesmi, ki jih ponuja združenje, so rezultat natančnih raziskav, izvedenih v številnih lokalnih in regionalnih javnih in zasebnih arhivih, pa tudi s sodelovanjem starejših, dragocenih prič o tradiciji naše regije. Skupino sestavlja 12 parov plesalcev in glasbeni ansambel, sestavljen iz petih harmonikašev in dvojnega basa, ki spremljajo plese, izbrane med najbolj značilnimi v koreografski in glasbeni spontanosti njihove regije. Zaradi spretnosti in profesionalnosti umetniške režiserke Daniele Montagnoli se skupina odlikuje po interpretativnem bogastvu plesov, ki omogočajo prireditve, katere so všeč in vedno ustrezajo simpatiji, zanimanju in aplavzu občinstva. Skupina Stelutis folk Group of Udin je s svojim veselim in živahnim repertoarjem med svojo dolgoletno dejavnostjo prejela prestižne nagrade ne samo v Italiji in se ponaša bolj ponosno, da je nastopala pred svetim očetom Janezom Pavlom II. in predsednikom republike Pertinije.

Folklorno društvo Bovec, ki združuje Folklorno skupino B'c in pevsko skupino Buške čeče, je bilo ustanovljeno šele pred kratkim, kljub temu da sta obe skupini delovali že prej. Folklorna skupina C'c deluje od leta 2002, trenutno jo vodi Jure Kravanja, ustanovitelj skupine pa je gospod Edo Gabršek. Njena glasbena spremljava sta harmonika in violina. Pevska skupina Buške čeče pa deluje od leta 2003 in jo od vsega začetka vodi Ana Mlekuž. 

Slike iz nastopov 23.11.2018 na Škofljici pri Ljubljani in 24.11.2018 V Šentvidu pri Stični si lahko ogledate v Galeriji.

 DSC 7306Od poletja dalje je v Šentvidu pri Stični potekala energetska sanacija Doma kulture, ki je bil zgrajen leta 1926, takrat imenovan Prosvetni dom. Slovesna otvoritev prenovljene zunanjosti je potekala v petek, 28. septembra 2018, na ploščadi pred domom. Dom je zunanje obnovljen z novo fasado, novim stranskim balkonom, ograjo in dostopnejši gibalno oviranim osebam.

Da sta v Šentvidu pri Stični res doma petje in ples, so s svojimi kulturnimi točkami dokazali člani mlajših folklornih skupin Kulturnega društva Vidovo in združeni pevski zbori Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo ter Vokalne skupine Šentviški slavčki. Poleg omenjenih kulturnih zasedb s svojimi prostori v Domu kulture domuje tudi Društvo likovnikov Ferda Vesela.

DSC 7286   DSC 7261

Svoje zadovoljstvo nad prenovljenim Domom kulture je uvodoma izrazil pedsednik kulturnega društva Vidovo Franjo Čuček, ki je poudaril željo in upanje vseh uporabnikov doma, da se v prihodnjem letu ponovo srečamo v takem številu ob obnovi notranjosti doma.

Dom kulture, ki je bil zgrajen pred več kot devetdesetimi leti, zadnja leta doživlja temeljito prenovo. Pred leti je bila obnovljena streha in v celoti zamenjana kritina, sledila je menjava stavbnega pohištva, hidroizolacija severne stene, prehod ogrevanja na lesno biomaso in v letošnjem letu še energetska sanacija z novo fasado. Kot je povedal predsednik krajevne skupnosti Vojko Urbas, ta zadnja prenova prispeva ne samo k boljšem počutju stalnih uporabnikov in obiskovalcev, ampak tudi k lepši podobi kraja. Povedal je še, da se je ta del Šentvida začel temeljito spreminjati z izgradnjo novega pokopališča in izgradnjo poslovilnega objekta. K podobi kraja veliko prispeva tudi nov župnijski dom, delno urejena križišča in urejeno parkirišče v neposredni bližini. 

Po besedah župana Dušana Strnada nova pridobitev veliko pomeni za kraj in celotno občino, saj vsem skupaj tako kultura, kot domač jezik in beseda, ples in petje veliko pomenijo. Kot je poudaril, je naloga vseh, da nadaljujemo to tradicijo. 

DSC 7379

Prenova Doma kulture je res pika na i v kraju. Poleg tega pa je bil Šentvid ob letošnjem svetovnem dnevu turizma, s strani občinskih turističnih društev, razglašen za najlepši kraj v občini.

Več slik si lahko ogledate na povezavi: https://m.ivancna-gorica.si/otvoritev-kd-sentvid/ 

Ženski in Moški pevski zbor Vidovo v letu 2018 obeležujeta 50 let neprekinjenega delovanja. V sklopu praznovanja te visoke obletnice, smo v maju pripravili več koncertov. Najprej smo izvedli koncerta v Dobrepolju in Temenici, kjer smo gledalcem za pokušino predstavili del pripravljenega programa.

Osrednji slavnostni dogodekob praznovanju 50-letnice smo priredili v našem Domu kulture v Šentvidu pri Stični.Na koncertu smo se v programu, ki ga je pripravil naš zborovodja profesor Urban Tozon, najprej predstavili v ženski oz. moški zasedbi, nato pa še kot združena zbora skupaj s Folklorno skupino Vidovo, ko smo odpeli in odplesali Ziljsko ohcet. To je sklop pesmi, ki ponazarjajo šege in navade poroke v Ziljski dolini.Program je povezovala gospa Nuša Volkar.

Slavnostni govornik na naši prireditvi je bil župan občine Ivančna Gorica gospod Dušan Strnad. Svoje čestitke so nam ob visokem jubileju izrekli še vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ivančna Gorica gospa Simona Zorko in gospod župnik Izidor Grošelj. Svoje misli in priznanje za naše delo nam je podal tudi predsednik Kulturnega društva Vidovo gospod Franjo Čuček.

Ker je 50 let tako pomemben in edinstven dogodek, smo ga zaključili s podelitvijo Gallusovih značk Javnega sklada RS za kulturne dejavnostiza dolgoletno delovanje v zboru, ki sta jih podeljevali članica našega društva in predsednica sveta gospa Anica Čuček in vodja območne izpostave gospa Simona Zorko. V zboru imamo dva pevca, ki pojeta celih petdeset let – brata Peček. Posebno mesto med nami je imel Stane Peček, ki od samega začetka poje v našem zboru, za kar je dobil časno priznanje. Oba zbora sta prejela Občinski spominski kovanec Prijetno domačein jubilejno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

V dneh pred koncertom smo v domu kulture pripravili razstavo fotografij o delovanju zbora skozi vseh 50 let, pred kulturni dom pa smo obesili plakat z imeni vseh pevcev, ki so v 50 letih peli v zboru.

Serijo nastopov ob 50-letnici smo zaključili s koncertom v Šentlovrencu, kjer smo celotni program odpeli skupaj z MePZ Lubnik iz Škofje Loke. Na prireditev smo povabili tudi MoPZ Zagriški fantje, ki so dogajanje še dodatno popestrili.

Petdeseta obletnica je priložnost, ko smo se vsi ozrli nazaj, ocenili naše delo, rezultate. Pogled nazaj in druženje z vsemi bivšimi pevkami in pevci po koncertih nas je razveselil. Želimo si, da bi tudi v prihodnje generacije pevcev in pevk sodelovale in nadaljevale naše dosedanje delo. Naj bo naš koncert motivacija za naslednjih 50 let!

 

Več slik iz prireditve si lahko ogledate v Galeriji.

Galerija

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012

Izvedba: