Gledališče Vidovo

Gledališče Vidovo s komedijo Tašča.com

Folklorna skupina

Folklorna skupina KD Vidovo je sodelovala na CIOFF festivalu v Romuniji

Otroška folklorna skupina

Ekipa na državnem srečanju otroških folklornih skupin v Majšperku, 2018

Folklorna skupina veteranov

Koledar dogodkov

 

DSC 7306Od poletja dalje je v Šentvidu pri Stični potekala energetska sanacija Doma kulture, ki je bil zgrajen leta 1926, takrat imenovan Prosvetni dom. Slovesna otvoritev prenovljene zunanjosti je potekala v petek, 28. septembra 2018, na ploščadi pred domom. Dom je zunanje obnovljen z novo fasado, novim stranskim balkonom, ograjo in dostopnejši gibalno oviranim osebam.

Da sta v Šentvidu pri Stični res doma petje in ples, so s svojimi kulturnimi točkami dokazali člani mlajših folklornih skupin Kulturnega društva Vidovo in združeni pevski zbori Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo ter Vokalne skupine Šentviški slavčki. Poleg omenjenih kulturnih zasedb s svojimi prostori v Domu kulture domuje tudi Društvo likovnikov Ferda Vesela.

DSC 7286  DSC 7261

Svoje zadovoljstvo nad prenovljenim Domom kulture je uvodoma izrazil pedsednik kulturnega društva Vidovo Franjo Čuček, ki je poudaril željo in upanje vseh uporabnikov doma, da se v prihodnjem letu ponovo srečamo v takem številu ob obnovi notranjosti doma.

Dom kulture, ki je bil zgrajen pred več kot devetdesetimi leti, zadnja leta doživlja temeljito prenovo. Pred leti je bila obnovljena streha in v celoti zamenjana kritina, sledila je menjava stavbnega pohištva, hidroizolacija severne stene, prehod ogrevanja na lesno biomaso in v letošnjem letu še energetska sanacija z novo fasado. Kot je povedal predsednik krajevne skupnosti Vojko Urbas, ta zadnja prenova prispeva ne samo k boljšem počutju stalnih uporabnikov in obiskovalcev, ampak tudi k lepši podobi kraja. Povedal je še, da se je ta del Šentvida začel temeljito spreminjati z izgradnjo novega pokopališča in izgradnjo poslovilnega objekta. K podobi kraja veliko prispeva tudi nov župnijski dom, delno urejena križišča in urejeno parkirišče v neposredni bližini. 

Po besedah župana Dušana Strnada nova pridobitev veliko pomeni za kraj in celotno občino, saj vsem skupaj tako kultura, kot domač jezik in beseda, ples in petje veliko pomenijo. Kot je poudaril, je naloga vseh, da nadaljujemo to tradicijo. 

DSC 7379

Prenova Doma kulture je res pika na i v kraju. Poleg tega pa je bil Šentvid ob letošnjem svetovnem dnevu turizma, s strani občinskih turističnih društev, razglašen za najlepši kraj v občini.

Več slik si lahko ogledate na povezavi: https://m.ivancna-gorica.si/otvoritev-kd-sentvid/ 

V vikendu pred začetkom šole sta se Ženski in Moški pevski zbor udeležila 20. Srečanja Šentvidov Slovenije, ki se je letos odvijal v najviš je ležečem Šentvidu in sicer na Planini nad Sevnico.

naslovnica 

Po več kot dve urni vožnji, ki je trajala dlje zaradi zaprte ceste iz Sevnice do Planine, smo kot vedno na naših srečanjih doživeli topel sprejem. Po okrepčilu smo se odpravili v tamkajšnje zelo uspešno podjetje Tajfun, ki se nahaja samo 100 m od prizorišča pokritega z velikim šotorom v centru Planine. Ogled je bil še posebej zanimiv za moški del naše delegacije, malo manj za ženske. Sledile so tonske vaje posamično, povadili pa smo tudi skupinske pesmi.

Koncert se je začel kmalu za tem. Nastopi zborov so bili kvalitetni, še posebej pa je navdušil zaključek, ko smo vsi pevci skupaj zapeli tri pesmi. 

                 Ženski zbor pred nastopom                                                     Moški med nastopom

Zenski zbor    Moski zbor

Kot zadnjo pa smo zapeli našo himno “Pa se sliši od svetega Vida zgun”.

 

Naslednje leto je na vrsti Šentvid nad Ljubljano in verjamemo, da se bomo zopet imeli lepo, ko bomo ponovno srečali naše šentviške prijatelje.

V začetku avgusta 2018 so se člani Folklorne skupine Vidovo napotili na 26 urno vožnjo z avtobusom do mesta Galati. Mesto se nahaja na skrajnem vzhodu Romunije, ob reki Donavi in le par 10 km oddaljeno od tromeje med Romunijo, Moldavijo in Ukrajino. Tam so se udeležili mednarodnega folklornega festivala DoinaCovurluiului, ki so se ga poleg nas udeležile tudi skupine iz Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške in Poljske.

Nastanjeni so bili v študentskem domu skupaj s skupino iz Poljske. Vsak dan pred nastopom so organizatorji priskrbeli vodo, da so lahko prenašali visoke temperature in soparo.

V četrtek, 9. avgusta, se je odvijalo srečanje med vodji skupin in lokalnimi pomembneži. V popoldanskem delu pa je vsaka skupina imela pripravljen 5-minutni program, da se predstavi publiki in drugim skupinam. 

Naslednji dan so v dopoldanskih urah potekale tonske in pozicijske vaje na odru, kjer so tisti večer nastopali. V večernih urah je sledil najdaljši nastop na festivalu. Zaradi same dolžine nastopa so skupine predstavile različne splete in noše. Zaradi večjega števila skupin so v petek nastopili plesalci iz Slovenije, iz BiH ter Češke, večer pa so zaključili gostitelji Romuni. Naši folkloristi so v 35 do 40 minutnem programu predstavili predstavili belokranjsko in gorenjsko nošo. 

            vaje pred nastopom                                                     med glavnim nastopom 

                       

 

 Sobota je bila bolj sproščena, saj so ta dan nastopali plesalci iz preostalih držav. Naši folkloristi pa so dan preživeli ob spoznavanju tradicionalnega podeželskega in mestnega življenja ter lokalnih znamenitosti. Zvečer so si seveda ogledali nastope ostalih skupin. 

Zadnji večer festivala je bil posvečen krajšim nastopom vseh skupin, kjer so ostale skupine ponovno pokazale skrajšane verzije svojih že predstavljenih plesov. Naša skupina pa se je odločila, da za zadnji nastop predstavi popolnoma drugačen, nov splet. 

Naša skupina je bila na vseh treh nastopih nagrajena z bučnim aplavzom. Prav tako so prejeli čestiitke za izvirna in tradicionalna oblačila, ki so dejansko odražala način oblačenja podeželskega prebivalstva. 

Več slik si lahko ogledate v Galeriji.

Ženski in Moški pevski zbor Vidovo v letu 2018 obeležujeta 50 let neprekinjenega delovanja. V sklopu praznovanja te visoke obletnice, smo v maju pripravili več koncertov. Najprej smo izvedli koncerta v Dobrepolju in Temenici, kjer smo gledalcem za pokušino predstavili del pripravljenega programa.

Osrednji slavnostni dogodekob praznovanju 50-letnice smo priredili v našem Domu kulture v Šentvidu pri Stični.Na koncertu smo se v programu, ki ga je pripravil naš zborovodja profesor Urban Tozon, najprej predstavili v ženski oz. moški zasedbi, nato pa še kot združena zbora skupaj s Folklorno skupino Vidovo, ko smo odpeli in odplesali Ziljsko ohcet. To je sklop pesmi, ki ponazarjajo šege in navade poroke v Ziljski dolini.Program je povezovala gospa Nuša Volkar.

Slavnostni govornik na naši prireditvi je bil župan občine Ivančna Gorica gospod Dušan Strnad. Svoje čestitke so nam ob visokem jubileju izrekli še vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ivančna Gorica gospa Simona Zorko in gospod župnik Izidor Grošelj. Svoje misli in priznanje za naše delo nam je podal tudi predsednik Kulturnega društva Vidovo gospod Franjo Čuček.

Ker je 50 let tako pomemben in edinstven dogodek, smo ga zaključili s podelitvijo Gallusovih značk Javnega sklada RS za kulturne dejavnostiza dolgoletno delovanje v zboru, ki sta jih podeljevali članica našega društva in predsednica sveta gospa Anica Čuček in vodja območne izpostave gospa Simona Zorko. V zboru imamo dva pevca, ki pojeta celih petdeset let – brata Peček. Posebno mesto med nami je imel Stane Peček, ki od samega začetka poje v našem zboru, za kar je dobil časno priznanje. Oba zbora sta prejela Občinski spominski kovanec Prijetno domačein jubilejno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

V dneh pred koncertom smo v domu kulture pripravili razstavo fotografij o delovanju zbora skozi vseh 50 let, pred kulturni dom pa smo obesili plakat z imeni vseh pevcev, ki so v 50 letih peli v zboru.

Serijo nastopov ob 50-letnici smo zaključili s koncertom v Šentlovrencu, kjer smo celotni program odpeli skupaj z MePZ Lubnik iz Škofje Loke. Na prireditev smo povabili tudi MoPZ Zagriški fantje, ki so dogajanje še dodatno popestrili.

Petdeseta obletnica je priložnost, ko smo se vsi ozrli nazaj, ocenili naše delo, rezultate. Pogled nazaj in druženje z vsemi bivšimi pevkami in pevci po koncertih nas je razveselil. Želimo si, da bi tudi v prihodnje generacije pevcev in pevk sodelovale in nadaljevale naše dosedanje delo. Naj bo naš koncert motivacija za naslednjih 50 let!

 

Več slik iz prireditve si lahko ogledate v Galeriji.

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012