Koledar dogodkov

banner jpg

Med 23. in 25. novembrom 2018 se je v različnih krajih Osrednjeslovenske regije ponovno odvijal mednarodni folklorni festival ŠENTFOLK 2018. Osrednja prireditev je bila v soboto 24.11.2018 ob 19.00 v Domu kulture v Šentvidu pri Stični.  

Poleg gostiteljske folklorne skupine iz Kulturnega društva Vidovo iz Šentvida pri Stični, so se predstavile še skupine iz Poljske, Italije, Hrvaške ter skupina iz Bovca. 

Skupina »Hajduki« iz Poljske je bila ustanovljena leta 1968 v kraju Oświęcim in je od leta 2020 član poljkega združenja CIOFF. »Hajduki« je medgeneracijska skupina, ki že 47 let deluje v Kulturnem centru Oświęcim. Skupino sestavlja skoraj 100 plesalcev: otroci, mladostniki, odrasli in veterani, torej člani med 4 in 67 leti starosti. Skupina je razdeljena na štiri plesne skupine (Mini Hajduki, Little Hajduki, umetniška skupina, skupina veteranov in folklorni ansambel). Ansambel je v svoji karieri igral po celotni Poljski in številnih EU državah:  Nemčija (1974), Češkoslovaška (1976), Belgija (1979), Madžarska (1985), Francija- Dijon (1987), Nemčija-Kerpen (1996 and 1998), Makedonija (2000), Latvija (2001), Rusija (2002), Hrvaška (2002). Septembra 2005 je skupina "Hajduki" sodelovala na Folklornem festivalu v Turčiji, decembra istega leta pa so nastopali v Nemčiji- Kerpen. Leta 2008 je skupina nastopila na Slovaškem, v 2010 pa so imeli koncert v kraju Breisach v Nemčiji ter v kraju Arezzo v Italiji. Leta 2013 je skupina »Hajduki« sodelovala na Evrazijskem folklornem festivalu v Istambulu v Turčiji. V zadnjih letih pa bolj nastopa po Latviji in Bolgariji. Leta 2016 so imeli priložnost sodelovati na Svetovnem folklornem festivalu v kraju Cori v Italiji.

Njihovi spleti so natančni prikaz karakteristik tradicionalnih plesov in pesmi poljskih regij s čimer zagotavljajo, da se gledalci neposredno spoznajo z njihovo kulturo. Repertoar skupine zajema poljske folklorne plese, kot so poloneza z mazurko in kouiaviak z oberko (oba sta tradicionalna plesa) ter plese iz poljskih regij, kot so Krakow, Żywiec, Rzeszów, Lublin, Opoczno, Kujawy, Nowy Sącz in Kurpie. Skupina tudi izvaja glasbene točke, in sicer »pesmi stare Varšave« in mazurka iz »Halke« (opera Stanislava Moniuszka). Vsak nastop, ki ga izvedejo, je radosten in gledalce popelje v drugo obdobje. Plesalci, ki imajo neverjetne plesne sposobnosti, odlično prikazujejo karakter in posebnost posameznega plesa, tako da občinstvo, ki ne razume poljskega jezika, popolnoma razume sporočilo posameznega spleta. 

Italijanska skupina "Stelutis di Udin" je bila ustanovljena leta 1977, zahvaljujoč volji, zavezanosti in ljubezni do furlanske dežele Maria Montagnoli, ki je bil živahen animator dejavnosti starodavne vasi Videm v Via Pracchiuso. Od ustanovitve do danes je skupina prevzela zavezanost in odgovornost za uresničevanje, ohranjanje in razširjanje plesov, pesmi in glasbe njihove regije ali kulturne dediščine, v kateri je prpoznan vsak furlanec. Kostum, plesi in ljudske pesmi, ki jih ponuja združenje, so rezultat natančnih raziskav, izvedenih v številnih lokalnih in regionalnih javnih in zasebnih arhivih, pa tudi s sodelovanjem starejših, dragocenih prič o tradiciji naše regije. Skupino sestavlja 12 parov plesalcev in glasbeni ansambel, sestavljen iz petih harmonikašev in dvojnega basa, ki spremljajo plese, izbrane med najbolj značilnimi v koreografski in glasbeni spontanosti njihove regije. Zaradi spretnosti in profesionalnosti umetniške režiserke Daniele Montagnoli se skupina odlikuje po interpretativnem bogastvu plesov, ki omogočajo prireditve, katere so všeč in vedno ustrezajo simpatiji, zanimanju in aplavzu občinstva. Skupina Stelutis folk Group of Udin je s svojim veselim in živahnim repertoarjem med svojo dolgoletno dejavnostjo prejela prestižne nagrade ne samo v Italiji in se ponaša bolj ponosno, da je nastopala pred svetim očetom Janezom Pavlom II. in predsednikom republike Pertinije.

Folklorno društvo Bovec, ki združuje Folklorno skupino B'c in pevsko skupino Buške čeče, je bilo ustanovljeno šele pred kratkim, kljub temu da sta obe skupini delovali že prej. Folklorna skupina C'c deluje od leta 2002, trenutno jo vodi Jure Kravanja, ustanovitelj skupine pa je gospod Edo Gabršek. Njena glasbena spremljava sta harmonika in violina. Pevska skupina Buške čeče pa deluje od leta 2003 in jo od vsega začetka vodi Ana Mlekuž. 

Slike iz nastopov 23.11.2018 na Škofljici pri Ljubljani in 24.11.2018 V Šentvidu pri Stični si lahko ogledate v Galeriji.

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012