Koledar dogodkov

Datum dogodka: 2018-06-16 15:29

Na predvečer 49. Tabora slovenskih pevskih zborov se bo ob 20.00 v OŠ Ferda Vesela v Šentivud pri Stični odvil koncert slovenskih pevskih zborov iz tudij držav. Vabljeni!

Datum dogodka: 2018-06-17 13:00

Tabor pevskih zborov je kulturna prireditev, lahko bi rekli kar slovenski praznik za ljubitelje zborovskega petja, ki se v Sloveniji odvoja že skoraj 50 let. 

 

 

Program 49. Tabora slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični:

Sobota, 16. junij 2018
20.00, OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični: Koncert slovenskih pevskih zborov iz drugih držav 
Zaključek na prostem ob zvokih Godbe Stična. 

Nedelja 17. junij 2018

12.00 Slavnostna povorka 
13.00 Koncert združenih pevskih zborov in prenos TV Slovenija
Pozdravni nagovor: Matej Šteh, predsednik Tabora slovenskih pevskih zborov
Slavnostni govornik: Tomaž Habe, skladatelj, pedagog in dirigent 
Sodelujejo: Mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela, Godba Stična in Folklorna skupina Vidovo

 The Sound of Thousands

Šentvidčani vabijo pevce in obiskovalce. Letos organizatorji za obiskovalce in pevce pripravljajo obogaten spremljevalni program. Šentvid bodo napolnile stojnice z različno ponudbo izdelkov ročnih del in drugih lokalnih izdelkov, osrednji trg bo zasedlo ulično gledališče, ki bo zabavalo obiskovalce vseh starosti, za dobro počutje bodo skrbela domača društva. Veselo pa bo tudi po zaključku, saj ob 15. uri sledi zabavni program pod prireditvenim šotorom z ansamblom Fantje izpod Lisca in ansamblom Ceglar.

Ženski in Moški pevski zbor Vidovo v letu 2018 obeležujeta 50 let neprekinjenega delovanja. V sklopu praznovanja te visoke obletnice, smo v maju pripravili več koncertov. Najprej smo izvedli koncerta v Dobrepolju in Temenici, kjer smo gledalcem za pokušino predstavili del pripravljenega programa.

Osrednji slavnostni dogodekob praznovanju 50-letnice smo priredili v našem Domu kulture v Šentvidu pri Stični.Na koncertu smo se v programu, ki ga je pripravil naš zborovodja profesor Urban Tozon, najprej predstavili v ženski oz. moški zasedbi, nato pa še kot združena zbora skupaj s Folklorno skupino Vidovo, ko smo odpeli in odplesali Ziljsko ohcet. To je sklop pesmi, ki ponazarjajo šege in navade poroke v Ziljski dolini.Program je povezovala gospa Nuša Volkar.

Slavnostni govornik na naši prireditvi je bil župan občine Ivančna Gorica gospod Dušan Strnad. Svoje čestitke so nam ob visokem jubileju izrekli še vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ivančna Gorica gospa Simona Zorko in gospod župnik Izidor Grošelj. Svoje misli in priznanje za naše delo nam je podal tudi predsednik Kulturnega društva Vidovo gospod Franjo Čuček.

Ker je 50 let tako pomemben in edinstven dogodek, smo ga zaključili s podelitvijo Gallusovih značk Javnega sklada RS za kulturne dejavnostiza dolgoletno delovanje v zboru, ki sta jih podeljevali članica našega društva in predsednica sveta gospa Anica Čuček in vodja območne izpostave gospa Simona Zorko. V zboru imamo dva pevca, ki pojeta celih petdeset let – brata Peček. Posebno mesto med nami je imel Stane Peček, ki od samega začetka poje v našem zboru, za kar je dobil časno priznanje. Oba zbora sta prejela Občinski spominski kovanec Prijetno domačein jubilejno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

V dneh pred koncertom smo v domu kulture pripravili razstavo fotografij o delovanju zbora skozi vseh 50 let, pred kulturni dom pa smo obesili plakat z imeni vseh pevcev, ki so v 50 letih peli v zboru.

Serijo nastopov ob 50-letnici smo zaključili s koncertom v Šentlovrencu, kjer smo celotni program odpeli skupaj z MePZ Lubnik iz Škofje Loke. Na prireditev smo povabili tudi MoPZ Zagriški fantje, ki so dogajanje še dodatno popestrili.

Petdeseta obletnica je priložnost, ko smo se vsi ozrli nazaj, ocenili naše delo, rezultate. Pogled nazaj in druženje z vsemi bivšimi pevkami in pevci po koncertih nas je razveselil. Želimo si, da bi tudi v prihodnje generacije pevcev in pevk sodelovale in nadaljevale naše dosedanje delo. Naj bo naš koncert motivacija za naslednjih 50 let!

 

Več slik iz prireditve si lahko ogledate v Galeriji.

Datum dogodka: 2018-06-02 13:00

BRAVO NAŠI!        

Člani otroške folklorne skupine so se uvrstili med najboljše folklorne skupine v Sloveniji. Svojo postavitev "Rib'nčan in kobilje jajce" so predstavili na prireditvi  RINGARAGA 2018 v Majšperku, in sicer v soboto 2.6.2018 ob 13.00 uri.

Na državnem srečanju se predstavijo otroške folklorne skupine iz različnih predelov Slovenije, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost v poustvarjanju otroškega in otrokom primernega izročila.

Starši, izkažimo jim podporo in jih spremljajmo!

Čestitke tudi najmlajšnim članom, ki so s svojo postavitvijo "Črno gleda, drobno gre, tista bo za me" prejeli srebrno priznanje. 

Obe odrski postavitvi si lahko ogledate na posnetku, in sicer mlajša skupina na času 18:30 in starejša skupina na času 1:41:00

https://www.youtube.com/watch?v=nwEPrhCyuQw

Otroci so se svojima mentoricama seveda iskreno zahvalili.

                                                                                   

 

 Več slik iz državnega prvenstva je na voljo v Galeriji

 V letošnjem letu se je KD Vidovo v sodelovanju s KS Šentvid pridružilo projektu Knjižnice Ivančna Gorica in Občine Ivančna Gorica. Gre za projekt KNJIGOBEŽNICE, ki spodbuja kulturo branja.     Knjigobežnice so male hišice oziroma nadkrite knjižne poličke s knjigami na javnih prostorih. Knjigo v to hišico lahko prinese kdorkoli, lahko si jo kdorkoli tudi izposodi in vrne ali pa vzame za vedno. Namen je torej, da knjige krožijo. Gre za butično možnost, da sebi ljubo knjigo priporočite tudi drugim. Hkrati knjige v javnem prostoru vabijo k branju širšo javnost. Hišice so nekakšen opomnik branja - so branju prijazne. 

S to postavitvijo želimo prispevati k prepoznavnosti Šentvida, saj bo lokacija knjigobežnice označena na posebnem zemljevidu. Knjigobežnica je opremljena s tablico , ki izkazuje širino projekta po občini Ivančna Gorica. Tako je naša hišica, kljub raznolikosti, del celostne skupne podobe občinskega projekta oziroma del iste bralske družine.

Knjigobežnica je postavljena na otroškem igrišču zraven vrtca v Šentvidu. Kako je knjigobežnica nastajala je razvidno iz slik, ki se nagajajo v Galeriji

 

Člani otroške folklorne skupine so sobotno dopoldne poleg treninga namenili tudi ustvarjalnim delavnicam in druženju. Otroci so z navdušenjem izdelovali metulje in polžke iz papirja, ki so ga okrasili s bleščicami. Tako kot naše babice so iz blaga izdelovali punčke iz cunj. Del starejše skupine je z slikami in barvami okrasil knjigobežnico, ki bo postavljena na otroškem igrišču pod osnovno šolo. 

Navdušenje in radoživost otrok lahko razberemo iz slik, ki se nahajajo v Galeriji.  

  Naši najmlajši folklorniki so danes v nedeljo, 15. aprila 2018, snemali videospot za pesem, ki jo ansambel Pogum prepeva skupaj s harmonikarji in glasbeniki glasbene skupine Bučar. Snemanje je potekalo v dopoldanskem času v trgovskem centru City park v Ljubljani. Otroci so neizmerno uživali, predvsem pa so se veselili nove aktivnosti, saj je za večino otrok snemanje predstavljalo edinstveno izkušnjo.

Več slik si lahko ogledate v Galeriji.  

Videospot si lahko ogledate na povezavi: 

https://www.youtube.com/watch?v=3uW85H37m_k 

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pev

Preberi več

Sponzorji

      

Vse pravice pridržane © Kulturno društvo Šentvid 2012