Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO. Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pevski...
Preberi več

ŠentFolk

Mednarodni folklorni festival ŠENTFOLK je nadaljevanje predhodnega mednarodnega festivala SLOFOLK.

Vsi skupaj se zavedamo pomena ohranjanja narodne kulturne dediščine, zato smo člani Folklorne skupine VIDOVO še posebej ponosni na dejstvo, da želimo gojiti vsakoletno tradicijo folklornega festivala ter v goste povabiti kvalitetne plesne skupine iz drugih držav.

Festival SLOFOLK je bil ustanovljen z namenom, da bi na Dolenjsko in v Posavje pripeljali folklorne skupine iz tujine, spoznavali njihove plese, pesmi, šege in navade, hkrati pa bi lažje navezali stike z organizatorji festivalov v tujini in predstavljali naše bogato ljudsko izročilo. Ta osnoven namen se v celoti odraža v festivalu ŠENTFOLK, ki ta namen širi še na Osrednjeslovensko regijo. Tudi festival ŠENTFOLK poleg domačih skupin gosti skupine iz tujine, ki nastopajo s celovečernimi prireditvami vsak dan v drugem kraju naše in okoliških občin.

Takšen festival kot oblika mednarodnega sodelovanja krepi zavedanje o kulturni dediščini posameznih narodov, širi poznavanje zgodovine krajev in narodov ter kulturne dediščine med druge narode Evrope in širom sveta. Nenazadnje, pa se na teh festivalih krepi prijateljstvo med narodi, premaguje verske razlike in pomaga spoznavati druge kulture.

Folklorniki in folklornice različnih starosti stkejo številna nova prijateljstva, od katerih se jih kar nekaj konča v dolgotrajnih ljubeznih.

 

The festival is an important and especially interesting cultural event for our community. Moreover, it is also an excellent opportunity to educate people about our/your country and its tradition. 

We invite you to attend our international folklore festival ŠentFolk. An event that promotes diversity and friendship between different cultures. You can help to increase undertanding between cultures, to strenghten friendship among nations, to overcome religious differences and to fight stereotypes about your heritage. 

 

ŠENTFOLK 2020 

 17.09.2020- 20.09.2020  – odpovedan zaradi epidemije Covid-19

Predstavitveni film:

ŠENTFOLK 2019 

Tretji mednarodni folklorni festival, ki ga organizira Folklorna skupina VIDOVO, je potekal 19.9. – 22.9.2019 v Šentivdu pri Stični in okoliških krajih. Na festivalu so sodelovale skupine iz Moldavije, Ukrajine, Srbije in Slovenije. Skupine so nastopile na celovečernih prireditvah v Šentvidu pri Stični in v sosednji občini Grosuplje ter na krajših nastopih v Ivančni Gorici, Trebnjem, Žužemberku in Višnji gori.

Priprave festivala so potekle skozi celo leto, saj je priprava programa, ki bo ostal v spomin tujim skupinam, zelo pomembna. Trudimo se, da bi gostujoče skupine čim bolj spoznale našo kulturo, običaje, hrano in znamenitosti lokalnega okolja. V naši občini smo do sedaj v okviru mednarodnih festivalov gostovali skupine iz Albanije, Italije, Litve, Bolgarije, Nemčije, Brazilije, Grčije, Poljske, Turčije, Slovaške, Srbije, Črne Gore, Makedonije, Hrvaške ter nekatere skupine iz različnih krajev širom Slovenije. Zanimanje za tretji festival je veliko, in prav iz tega naslova so nam udeležbo na letošnjem festivalu potrdile skupine iz Moldavije, Ukrajine in Srbije.

Gostujoče skupine so nastopile v petek, 20.9.2019 v Grosuplju, v soboto, 21. 9. 2019 pa se skupine pokazale širšemu občinstvu. V dopoldanskih urah so se vse sodelujoče domače in tuje skupine predstavile v povorki po Sokolski ulici v Ivančni Gorici, med 12.30 in 14.30 uro pa so skupine nastopile v Žužemberku, Trebnjem in Višnji gori. Osrednja prireditev je bila v soboto zvečer ob 19.00 uri v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. Na prireditvi, ki jo je soorganizira Občina Ivančna Gorica, so se domače in tuje skupine predstavile z dvema 15-minutnima spletoma. Po prireditvi je sledilo prijetno druženje s folklorniki ter učenje plesnih korakov.

Slike festivala si lahko ogledate v zavihku GALERIJA.

ŠENTFOLK 2018 

Drugi mednarodni folklorni festival smo organizirali novembra 2018. Gostili smo skupino iz Poljke, skupino iz Hrvaške, skupino iz Italije ter slovenski skupino iz Bovca. Poleg osrednje celovečerne prireditve v Šentvidu pri Stični, so se skupine predstavile v Grosuplju, na Škofljici in v Ljubljani.

Skupina »Hajduki« iz Poljske je bila ustanovljena leta 1968 v kraju Oświęcim in je od leta 2020 član poljkega združenja CIOFF. »Hajduki« je medgeneracijska skupina, ki že 47 let deluje v Kulturnem centru Oświęcim. Skupino sestavlja skoraj 100 plesalcev: otroci, mladostniki, odrasli in veterani, torej člani med 4 in 67 leti starosti. Skupina je razdeljena na štiri plesne skupine (Mini Hajduki, Little Hajduki, umetniška skupina, skupina veteranov in folklorni ansambel). Ansambel je v svoji karieri igral po celotni Poljski in številnih EU državah:  Nemčija (1974), Češkoslovaška (1976), Belgija (1979), Madžarska (1985), Francija- Dijon (1987), Nemčija-Kerpen (1996 and 1998), Makedonija (2000), Latvija (2001), Rusija (2002), Hrvaška (2002). Septembra 2005 je skupina “Hajduki” sodelovala na Folklornem festivalu v Turčiji, decembra istega leta pa so nastopali v Nemčiji- Kerpen. Leta 2008 je skupina nastopila na Slovaškem, v 2010 pa so imeli koncert v kraju Breisach v Nemčiji ter v kraju Arezzo v Italiji. Leta 2013 je skupina »Hajduki« sodelovala na Evrazijskem folklornem festivalu v Istambulu v Turčiji. V zadnjih letih pa bolj nastopa po Latviji in Bolgariji. Leta 2016 so imeli priložnost sodelovati na Svetovnem folklornem festivalu v kraju Cori v Italiji.

Italijanska skupina “Stelutis di Udin” je bila ustanovljena leta 1977, zahvaljujoč volji, zavezanosti in ljubezni do furlanske dežele Maria Montagnoli, ki je bil živahen animator dejavnosti starodavne vasi Videm v Via Pracchiuso. Od ustanovitve do danes je skupina prevzela zavezanost in odgovornost za uresničevanje, ohranjanje in razširjanje plesov, pesmi in glasbe njihove regije ali kulturne dediščine, v kateri je prpoznan vsak furlanec. Kostum, plesi in ljudske pesmi, ki jih ponuja združenje, so rezultat natančnih raziskav, izvedenih v številnih lokalnih in regionalnih javnih in zasebnih arhivih, pa tudi s sodelovanjem starejših, dragocenih prič o tradiciji naše regije. Skupino sestavlja 12 parov plesalcev in glasbeni ansambel, sestavljen iz petih harmonikašev in dvojnega basa, ki spremljajo plese, izbrane med najbolj značilnimi v koreografski in glasbeni spontanosti njihove regije. Zaradi spretnosti in profesionalnosti umetniške režiserke Daniele Montagnoli se skupina odlikuje po interpretativnem bogastvu plesov, ki omogočajo prireditve, katere so všeč in vedno ustrezajo simpatiji, zanimanju in aplavzu občinstva. Skupina Stelutis folk Group of Udin je s svojim veselim in živahnim repertoarjem med svojo dolgoletno dejavnostjo prejela prestižne nagrade ne samo v Italiji in se ponaša bolj ponosno, da je nastopala pred svetim očetom Janezom Pavlom II. in predsednikom republike Pertinije.

Folklorno društvo Bovec, ki združuje Folklorno skupino B’c in pevsko skupino Buške čeče, je bilo ustanovljeno šele pred kratkim, kljub temu da sta obe skupini delovali že prej. Folklorna skupina C’c deluje od leta 2002, trenutno jo vodi Jure Kravanja, ustanovitelj skupine pa je gospod Edo Gabršek. Njena glasbena spremljava sta harmonika in violina. Pevska skupina Buške čeče pa deluje od leta 2003 in jo od vsega začetka vodi Ana Mlekuž.

Pred odhodom domov pa so si skupine ogledali še lokalno znamenitost krško jamo na Krki.

 

Slike iz festivala se nahajajo v zavihku GALERIJA

ŠENTFOLK 2017 

 

Prvi mednarodni folklorni festival Šentfolk je potekal junija 2017 v Šentvidu pri Stični. Na tem dogodku so sodelovale skupine iz Italije, Srbije in Slovenije.

Slike iz festivala se nahajajo v zavihku GALERIJA.