Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO. Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pevski...
Preberi več

Folklorna skupina VIDOVO

Folklorna skupina VIDOVO je pričela z delom leta 1992 pod vodstvom Polone Rus. Pozneje je vodenje skupine prevzela Branka Kovaček, njo pa je nadomestila Darja Zorec, od leta 1997 dalje pa skupino vodi Nataša Hribar.

Folkloristi sodelujejo na domačih in območnih prireditvah in drugod po Sloveniji. Vsako leto pripravijo letni koncert, kjer zaplešejo tudi plesalci in plesalke Otroške folklorne skupine Vidovo.

Na prireditvi ob občinskem prazniku Občine Ivančna Gorica leta 2002 je skupina prejela občinsko priznanje – nagrado Josipa Jurčiča za uspešno 10 letno delovanje skupine.

Skupina pleše dolenjske plese in tudi plese drugih pokrajin – Prekmurje, Bela Krajina, Gorenjska, ohranja pa tudi stare običaje kot so ličkanje, mlačev in preja. V času svojega delovanja se vsako leto udeleži občinske revije folklornih skupin in nato regijske revije. Sodelovali so že na republiškem srečanju folklornih skupin v Črnomlju leta 1994 in v Beltincih leta 2001.

 

 

Leta 1995 smo gostili folklorno skupino iz Rusije – Zakavkazja. Nastop je bil pred gasilskim domom, tujo skupino pa je pozdravil tudi dr. Bruno Ravnikar kot zastopnik CIOFF.

 

 

 

Prvo gostovanje skupine v tujini je bilo septembra 1993 v Merlebachu v Franciji in nato še leta 1996 in leta 2001, ko smo si ogledali tudi Pariz.

   

 

Oktobra 1997 se je skupina odpravila v Svetlo nad Sazavoum na Češko v goste k folklorni skupini Škubanek. Na Češko se je skupina še vrnila leta 2000, ko je ponovno sodelovala na mednarodnem folklornem festivalu v Svetli nad Sazavoum, kjer se je predstavilo še 6 tujih skupin.

 

 

 

 

Od 1. do 14. avgusta 1999 se je skupina udeležila mednarodnega festivala folklornih skupin na Siciliji v Millazzu, ki se ga vsi še danes radi spominjamo.

 

 

 

 

Od 31. julija do 8. avgusta 2004 pa je bila skupina v Mehiki v Zacatekasu na mednarodnem folklornem festivalu. Na festivalu je sodelovalo 28 držav iz vsega sveta in med njimi je folklorna skupina VIDOVO zastopala Slovenijo.

 

Že naslednji teden po prihodu iz Mehike pa se je skupina odpravila še na mednarodni festival v Tirano v Italijo.

V prvi polovici avgusta 2009 se je skupina odpravila na 19. mednarodni festival Csango v Jaszberenyju na Madžarsko, kjer so sodelovale skupine iz Francije, Grčije, Venezuele, Slovenije in Madžarske. Bilo je »pasje » vroče, ampak bilo je tako lepo, da tudi vročina ni prišla nikomur do živega.

Leta 2010 je skupino pot peljala v Brasov v Romunijo, kjer smo si ogledali rojstni kraj grofa Drakule, plesali pa smo v družbi skupin iz Madžarske, Poljske, Moldavije. Romunije, Grčije, Bolgarije, Srbije in Turčije.

Od 7. do 11. julija 2011 je skupina gostovala na mednarodnem folklornem festivalu v kraju Dugopolje blizu Splita na Hrvaškem. Kljub neznosni vročini smo skupaj s skupinami iz Rusije, Makedonije, Bosne in Hercegovine in seveda Hrvaške še nekoliko dvignili temperaturo na prireditvenih prostorih.

Od 29. junija do 3. Julija 2012 pa nas je tokrat pot peljala v Bosno in Hercegovino in sicer v Banja Luko na povabilo KUD Piskavica. Na festivalu so sodelovale še skupine iz Češke, Nemčije, Bolgarije Srbije, Italije in seveda domačini.

Skupina je v naslednjih letih gostovala tudi v Italiji na festivalu v Tiranu, v Avstriji v Beljaku in St. Veitu, v Subotici, Nemčiji, Srbiji in Makedoniji.

 

Avgusta 2018 se je skupina udeležila mednarodnega folklornega festivala CIOFF v mestu Galati v Romuniji, kjer je so folkloristi nastopili med kolegi iz Bosne in Hercegovine, Češke, Slovaške in Poljske.

 

Več slik naših nastopov in druženj si lahko ogledate v zavihku GALERIJA in GALERIJA-ARHIV.