Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO. Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pevski...
Preberi več

O društvu

Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1. 4. 1983, 14. 6. 2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO.  Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pevski zbor, saj delujeta nepretrgoma že od leta 1969. Na pobudo g. Toneta Kozlevčarja so se zbrali možje in fantje ter dekleta in žene iz Šentvida in bližnje okolice in tako so se pričele pevske vaje za moški zbor, ki ga takrat vodil g. Pavle Žagar in za ženski pevski zbor, ki  ga je vodila ga. Mara Bavdež.

V Šentvidu se je od nekdaj igralo. Gledališka skupina se je zbrala leta 1977 in takrat uprizorila veseloigro s petjem HABAKUK. Vendar je potem ponovno prekinila z delom. Leta 1992 pa so se gledališčniki ponovno zbrali, ustanovili Gledališče VIDOVO in od takrat dalje nepretrgoma delujejo. Skoraj vsako leto pripravijo novo igro.

Tudi plesalo se je že včasih v Šentvidu in sicer v času od leta 1949 do 1952. Na pobudo takratne članice folklorne skupine ge. Vali Krištof, se je leta 1992 ustanovila folklorna skupina VIDOVO. Najprej je bila to skupina mladih, ki jih je veselil ples, vendar se jim je kmalu pridružila še skupina mlajših – osnovnošolcev, tako da smo morali oblikovati dve skupini. Zavedamo se pomembnosti delovanja z mladimi pri ohranjanju narodne kulturne identitete in ponosni smo na dejstvo, da nam je uspelo zainteresirati za to vrsto kulturne dejavnosti tako veliko število mladih. Sedaj aktivno delujejo tri generacije folklornikov: dve otroški folklorni skupini, folklorna skupina veteranov in članska folklorna skupina.

Več o delovanju posameznih skupin je navedeno pod zavihkom SEKCIJE.

Vabljeni k spremljanju Facebook in YouTube društva.