Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO. Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pevski...
Preberi več

Folklorna skupina veterani VIDOVO

Folklorna skupina veteranov je pričela s prvimi folklornimi koraki leta 2012.  Pričeli so z vajami pod vodstvom mentorice Nataše Hribar. Takrat so vsi ponosni prišli na vaje, saj so menili, da če znajo plesati polko in valček, znajo že skoraj vse, ampak so kmalu ugotovili, da le ni tako enostavno. Pričeli so s prvimi folklornimi koraki, med plesom je bilo potrebno še peti in postalo je jasno, da bo potrebnega še kaj več, kot so mislili.

Danes so lahko ponosni, saj so v kratkem času osvojili številne plese različnih pokrajin in izvedli veliko uspešnih nastopov. Ples jih druži in povezuje.

 

Več slik naših nastopov in druženj si lahko ogledate v zavihku GALERIJA in GALERIJA-ARHIV.

 

 

 

 

Prvi nastop je bil že decembra 2012 ob 20. obletnici folklorne skupine v domači dvorani, kjer so se predstavili z dolenjskimi plesi.

 

V letu 2014 so nastopili v Dolskem, na Ivankinem sejmu v Ivančni Gorici in na prireditvi ob praznovanju pobratenja med našo občino in občino Hirschaid.

V maju so na domačem odru izvedli letni koncert.

V mescu juliju so se odpravili na festival v Makedonijo, ki je potekal v Skopju in na Ohridu.

       

 

V letih 2015 in 2016 so pripravili letne koncerte v domačem kraju, plesali pa so tudi v domovih upokojencev v Grosuplju, Ljubljani – Fužine in v Cerkljah na Gorenjskem.

Letni koncert v Šentvidu pri Stični           

Nastop v Cerkljah          

Nastop v Grosuplju           

 

V letu 2017 je bil že januarja koncert, kjer so nastopale vse folklorne skupine našega društva. V marcu so veterani snemali oddajo na TV Golici »Ena po domače z Borisom Kopitarjem in Mino Pal«. V začetku junija pa so se folkloristi udeležili festivala v Boru v Srbiji. Po vrnitvi domov pa zaplesali še na državni proslavi ob Dnevu državnost na Polževem. Decembra so veterani sodelovali na prireditvi Rdečega križa.

Festival v Srbiji         

 

Tudi leto 2018 je bilo pestro. Najprej je bil koncert v domači dvorani, nato je sledil nastop na prireditvi »Vsi smo ena generacija«. Sredi decembra so zaplesali za Vrtec Čebelica, kjer so otrokom predstavili narodne noše in jih vključili tudi v ples in jih naučili ljudsko pesmico.

Koncert v domači dvorani         

 

V maju 2019 so se predstavili s svojimi plesi v Piranu na turistični prireditvi skupaj s Turističnim društvom Višnja gora, v juniju pa je bil v domačem kraju koncert z gosti. Septembra so odpotovali v Slavonijo na Hraškem na mednarodni festival z naslovom Slovenija v Vinkovcih.

Piran      Vinkovci   

 

Sodelovali pa so tudi na dogodku Občine Ivančna Gorica – Krompirjev praznik ter se družili tudi izven obveznih vaj.

 

Za kulturni praznik 2020 so pripravili celovečerni koncert v Gameljnah, nato pa se je zgodil Covid in tako se je začasno končalo delovanje skupine.

Gameljne

V mesecu septembru so sodelovali z RTV Slovenije pri snemanju oddaj »Slovenski pozdrav« z Blažem Švabom in Darjo Gajšek, ki so bile predvajane v mesecu decembru na TV SLO 1 in to je bil zadnji nastop pred ponovnim zaprtjem.

   

 

V letu 2021 so takoj, ko je bilo možno, pričeli z vajami, saj so se v mesecu avgustu udeležili mednarodnega festivala »Slovenija v Pragi«, nato pa so v novembru izpeljali še letni koncert v domači dvorani.

Praga           

Letni koncert v prenovljeni dvorani Doma Kulture   

 

V letu 2021 sta dva člana in članica dosegla visok jubilej,

kar je bil tudi eden izmed razlogov za prijetno druženje.

 

 

 

 

V letu 2022 so v juniju nastopili na festivalu v Albaniji »Slovenija na Draču«. Na festivalu je nastopalo 28 skupin iz Slovenije in ponosni smo, da smo bili del te velike druščine pri

promociji te velike druščine.