Pevsko društvo je bilo ustanovljeno 1.4.1983, 14.6.2004 pa se je preimenovalo v Kulturno društvo VIDOVO. Pred registracijo društva sta že delovala moški in ženski pevski...
Preberi več

Kulturno društvo Vidovo

Plesalci Veteranske folklorne skupine Vidovo in pevke Ženskega pevskega zbora Vidovo so se udeležili Festivala Slovenija v Budimpešti, ki je trajal od 14. do 17. marca 2024.

V petek, na madžarski državni praznik – obletnico revolucije leta 1848 oziroma pomlad narodov ali dan marčne revolucije, so bile ulice polne veselih in domoljubnih ljudi, ki so na prsih nosili kokarde v barvah madžarske zastave.

Z lokalnim vodičem so se najprej podali na panoramski ogled mesta. Budimpešta je znana po številnih mestnih termah. Rumena zunanjost objektov term dajejo občutek, da smo se vrnili v preteklost.

 

Uradna otvoritev festivala je potekala v čudoviti leseni gostilni, t. i. čardi, ki jo je krasila etnološka zbirka lončevine, kolarskih in sodarskih izdelkov in seveda metri in metri posušene rdeče paprike.

Tam so se zbrale vse sodelujoče skupine. Festival je otvoril veleposlanik Republike Slovenije v Budimpešti gospod Marjan Cencen. Nagovoril pa jih je tudi predsednik Festivala Slovenija in gospod Aleš Breznikar.

Sledil je kulturni program, kjer so se predstavili plesalci FS Večerna zarja iz Velikega Gabra in naša Folklorna skupina veterani KD Vidovo. Svojo točko so dodali tudi domačini, ki so nam pokazali svoje ljudske plese in zaigrali

lepe skladbe s tradicionalnimi glasbili: cimbale, klarinet, violine in drugih.

V soboto dopoldne je bila organizirana prireditev v Parku Millenaris, kjer so se predstavili zbori iz Slovenskih Konjic, Sevnice in Šentvida pri Stični.

Zvečer so imeli priložnost ogledati si Budimpešto iz drugačne perspektive. Z ladjo so se ob sončnem zahodu peljali pod mostovi, ki povezujejo Pešto in Budim v Budimpešto.

Osvetljene stavbe in mostovi so pričarali povsem novo podobo mesta, ki ga pogosto označujejo za vzhodni Pariz.

 

V nedeljo je bil čas za povratek. Med potjo smo se ustavili na obali prelepega Blatnega jezera in se nato polni vtisov in novih spominov odpravili proti domu. Budimpešta nam bo za vedno ostala v srcih in verjamem, da se bomo še vrnili v njen veličasten objem.